Информационен център на Министерство на oтбраната

Бригаден генерал Пламен Йорданов: Постигаме целите си дори с малко ресурси

6-gen-yordanovРоден е на 22 февруари 1969 г. в Горна Оряховица. Завършил е ВНВУ „В. Левски” през 1991 г., ВА „Г. Ст. Раковски” през 2002 г. и Военния колеж на сухопътни войски на САЩ в Карлайл, Пенсилвания, през 2013 г. Има и допълнителна квалификация от различни курсове. 
Командвал е взвод, рота, батальон, бил е началник на сектор „Подготовка и сертифициране на декларирани формирования” в Командването на СВ. 
Три пъти е участвал в мисии – през 2003 и 2005 г. в Ирак и през 2010 г. в Афганистан като национален представител.
От ноември 2016 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Владее английски език. Семеен, с две деца.
Разговаряме с бригаден генерал Пламен Йорданов на полигон „Корен”, след като току-що е завършил медийният ден на Peace Sentinel 17 и предстои самото учение.

– Г-н бригаден генерал, каква е оценката ви за представянето на военнослужещите от бригадата в учението Peace Sentinel 17?
– Личният състав се справя с изпълнението на задачите в занятията, които бяха преминали досега по отношение на тактическите действия. Това се видя и в демонстрацията по време на медийния ден, която е част от подготовката на личния състав за участие в учението. Действията са на добро ниво. Има още какво да се желае. Приемаме всички забележки към нас. Ще се постараем слабостите, които сме констатирали, да не се допускат в бъдеще. Сега предстои участието в голямото тридневно батальонно тактическо учение, което ще завърши с реална бойна стрелба на формированието.

– Как оценявате предварителната подготовка на хората за учението? Постигнахте ли всички цели, които сте си поставили?
– Да, постигнахме целите, които си бяхме поставили. Но има още какво да се желае. Направили сме разбор на всичко дотук. Мисля, че в края на занятието ще мога да дам пълната оценка за това, как се представя личният състав.

– Как се справят военнослужещите от бригадата от гледна точка на работата в многонационална среда – заедно с американските и сръбските си колеги?
– Работата в многонационална среда не е лесна по принцип, когато се събират много нации на едно място, под едно командване. Всички имат различни процедури, различни национални правила. Но самите дейности не са нови за 61-ва бригада. Личният състав многократно е бил в такава среда и е доказал, че умее да постига резултати, дори когато има представители на различни нации.

6-u4enie-voenni– Какъв е процентът на хората от 61-ва бригада, които са били на мисия зад граница?
– Точен процент не мога да посоча, но действително голяма част от личния състав е участвал в мисии. Известно е, че от години имаме такова участие. На доста хора част от службата им е преминала и в международни щабове. Така че действително бригадата има солиден опит по отношение на работата в международна среда.

– Как се представя техниката по време на учението, след като знаем, че много от бойните машини са на солидна възраст?
– По отношение на техниката работим с това, което имаме. Стремим се да изпълняваме задачите с наличната техника. Мисля, че на този етап се справяме.

– По проекта на Сухопътните войски за нова бойна бронирана машина търсено ли е вашето мнение – на хората от строя, които ще работят с тази техника?
– Почти всички демонстрации на бойните машини бяха извършени в Казанлък, на полигон „Тюлбето”. Така че имаме наблюдение върху това, което се случва. Действително постоянно осведомяваме командването на Сухопътните войски с нашето мнение относно машините.

– Бихте ли могли, ако видите, че има някакво сериозно разминаване между това, което се договаря за доставка, и това, което ви е нужно, категорично да кажете „Не!” на някой вид машина?
– Не мисля, че ние сме хората, които можем да влияем на този процес.

– С какво новата бойна машина би трябвало да превъзхожда сегашната техника, освен че ще е… нова? Какви по-модерни способности очаквате от нея?
– По отношение на новата бойна машина знаете, че има работни групи, които действаха по развитието на проекта. Изготвена е и съответната спецификация. Мисля, че там са обхванати всички въпроси от това, каква трябва да бъде новата машина.
 

6-u4enie– Известно е, че в 61-ва бригада прилагате нова система на бойна подготовка? Каква е нейната същност?
– Тази програма дава възможност да се прецени как с ресурсите, с които разполагаме, да направим подготовката най-ефективна. Мисля, че на този етап от състоянието, в което се намират Сухопътните войски, това е доста важно. Знаете, че има голямо ограничение на ресурсите. Така че с малкото, което имаме, се стремим да постигнем целите си и да можем да изпълним бъдещите си задачи – дали на границата, дали извън територията на страната, дали на полигоните, в зависимост от това, къде бъдем призовани.

– Какви са резултатите от внедрения нов модел за обучение?
– Нашето мнение е, че новият модел до момента работи. На полигона може да се определи действителното състояние, да се даде точната оценка. Така че лично моето мнение е, че за момента системата работи. Използваме модела и се надяваме да го прилагаме в бъдеще.

– Има ли в бригадата некомплект на личен състав?
– Некомплект има в цялата армия, има го и при нас. Но също така това е процес, на който няма как да влияем.

– Очаквате ли тази година нови попълнения на войнишкия състав?
– Нови попълнения имаме. Реално не можахме да попълним цялата бройка, която ни беше спусната. Но имаме назначени 30 човека, които ще се влеят в редиците ни.

– А по отношение на сержантския и офицерския състав как стоят нещата, има ли недостиг на военнослужещи?
– На този етап се справяме.
 

4-u4eniee– Имате ли достатъчно средства за ремонт и поддръжка на сградния фонд и другата инфраструктура във войсковите райони на бригадата?
– По принцип бригадата не разполага със собствени средства. Но това, което ни се отпусне от Командването на Сухопътните войски, се стараем да го влагаме в инфраструктурата там, където е необходимо. В момента е изготвена спецификация за проект за нов щаб, макар че проектирането, доколкото знам, все още не е започнало.
 

– С какво ученията Peace Sentinel 17 и Saber Guardian 2017 ще допринесат за бъдещата подготовка на 61-ва бригада и на Българската армия като цяло?
– Знаете, че участваме в три от ученията, които са под шапката на Saber Guardian 2017. В момента щабът на бригадата участва в Dacian Guardian 17 на полигон „Ново село”, където извършва планиране, също в многонационална среда, в международен щаб. На полигон „Корен” се провежда Peace Sentinel 17, учение, което е също с международно участие и се работи в многонационална среда. Същото се получава в момента и на Шабла, където е зенитно-ракетният ни дивизион. 
Така че постигаме целта, която сме си поставили – формированията и щабовете, които участват в тези учения, да могат да планират в многонационална среда, да могат да командват фрмированията си в многонационална среда. Мисля, че към края на ученията тези цели ще бъдат постигнати.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top