Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът е оптимист за разширяването на ЕС

[post-views]
Премиерът е оптимист за разширяването на ЕС

3-borisov-zaharievaПред всички нас стои една най-важна задача – Българското председателство на Съвета на ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, като приветства посланиците на България по време на официалното откриване на традиционната им годишна среща в Централния военен клуб. „Тази задача е голямо предизвикателство, но и голяма възможност за българската държава, дипломация и политика“, допълни министър Захариева.
Със слово към дипломатите ни се обърна министър-председателят Бойко Борисов, който благодари на българските посланици за отдадеността им към работата и ги поздрави с празника. „Председателството на Съвета на ЕС не значи управление на Съюза, но дава възможност във фокус да бъдат поставени някои от приоритетите, които са от голямо значение за Балканите“, заяви премиерът. Той добави, че е оптимист за разширяването на ЕС въпреки излизането на Великобритания и подчерта, че всичко хубаво, което Господ е сътворил, го има на Балканите. Борисов обаче напомни на дипломатите ни, че най-тежката част от преговорите ще бъде по време на председателството ни: „Оптимист съм от сигналите, които се подават от страните от Западните Балкани. Политическите елити в тези държави осъзнават, че народите им са в Европа, и те трябва да им дадат перспектива. Те знаят, че трябва да намерят компромис във вътрешнополитически план и да намерят начин. Оптимист съм, че Берлинският процес няма да остане само на книга.“ 
Премиерът не подмина и темата за Турция, като изтъкна, че политическите процеси в южната ни съседка вървят със сила, която трудно можем да си представим, но за България е важно да поддържа балансирани отношения със съседите, като тя никога не се е намесвала във вътрешните работи на нито една държава и няма да го направи.
3-bbГоворейки за Турция, Борисов засегна и въпроса за енергийната сигурност на Европа и проекта за европейски газов хъб „Балкан”, благодарение на който страната ни се надява да запази стратегическата си роля на Балканите. „Европейският газов хъб „Балкан” изпълнява всички изисквания на европейското законодателство”, подчерта премиерът.
Бойко Борисов добави, че България е завидно стабилна на фона на целите Балкани, и припомни, че политиката ни е на добросъседство и искреност с всички останали държави. Премиерът припомни, че чака писмо от ЕК за разрешение да приеме на наша територия отсечка от газопровода „Турски поток“. 
Срещата на българските посланици съвпадна с честването на Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани