Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС от осем държави щурмуват в Черно море

[post-views]
ВМС от осем държави щурмуват в Черно море

Двайсет и първият „Бриз” през 2017 г. продължава традицията  от предишните си издания да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда с активното участие на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на  планиране, подготовка и ръководство на учението. 

11-fregata-briz
В учението участваха 20 бойни и спомагателни кораба и катера, 1 подводница, 4 самолета и 2 вертолета.
 „Бриз 2017“ е мащабно учение не само като брой участници, но и като широк спектър на решавани задачи и като сложност на сценариите. Доволен съм от това, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили (ВМС), а също така и от оперативната съвместимост с нашите партньори“, заяви във Варна президентът Румен Радев, който наблюдава деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“. 

От борда на фрегатата „Дръзки“ учението „Бриз 2017“ наблюдаваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, както и други официални гости. По време на епизода бе представена демонстрация на директни действия от съвместен екип за специални операции на ВМС на България и Кралската морска пехота на Великобритания. Гостите наблюдаваха противодействие на терористична група,  завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море, спасяване на голям брой хора на море, отразяване на атаки на въздушен противник.

„За пореден път българските военни моряци показаха професионализъм и демонстрираха своите способности“, каза командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев.

На ВИП деня на „Бриз 2017“ присъстваха още председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, висши офицери, депутати и представители на областната и общинската власт.
Националното военноморско учение „Бриз 2017” е отворено за участие на ВМС от страни – членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2017 г.). Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони.

Общо в учението участват 20 бойни и спомагателни кораба и катера, 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция,  Втората постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 83 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

11-briz-oficialniОсновната идея на учението е да се повишат оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване на участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Дръзки”, съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи)  и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик/превоз на мигранти по море, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО се сформира Щаб и многонационално корабно оперативно съединение. Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2017”.  Офицер, провеждащ учението, и директор на Щаба за контрол е капитан I ранг Георги Пенев – началник на Щаба на ВМС.

11-podvodnica-briz17
По време на учението беше демонстрирана атака на подводница от корабна поискова ударна група с използване на противоподводни бомби и артилерийска стрелба по въздушна цел.

Командир на корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби. 

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.        

Участници и техника
Българските ВМС участват с 13 бойни и спомагателни кораба и катера, 2 вертолета и с над 900 души личен състав. В учението се включват и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски. 

В учението „Бриз 2017” вземат участие:

ВМС на Гърция с патрулен катер HS RITSOS; 

ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; 

ВМС на Полша с щабни офицери;

ВМС на Румъния с ракетен катер ZBORUL; 

ВМС на Турция с подводница PREVEZE, ракетен катер KILIC, патрулен катер KARADENIZ EREGLI и самолет CN-235; 

ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 POSEIDON; 

 

Втората постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса с три кораба: 

– ескадрен миноносец DUNCAN от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, 

– турската фрегата YILDIRIM 

– румънската фрегата  REGЕLE FERDINAND.

Най-ново

Единична публикация

Избрани