Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Свиленград задържаха нелегални мигранти

[post-views]

5-migranti-svilengradПетнайсет нелегални мигранти бяха задържани в района на ГПУ -Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР. 
На тел. 112 е бил подаден сигнал за опит за преминаване на държавната граница. Сигналът за преминаването на групата е подаден от народния представител Елена Йончева, която е била на мястото с бивш служител на МВР.
На място са изпратени гранични патрули, които са установили 15 нелегални мигранти на наша територия – седем деца, четирима мъже и четири жени. Те заявили, че са граждани на Сирия. Образувано е досъдебно производство и продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая.
Според наблюдатели летният сезон е предпоставка за увеличаване на мигрантския натиск и опитите за нелегално преминаване на границите от страна на бежанци, които търсят закрила и спасение от родните си места, където се водят военни действия. С настъпването на летния сезон у нас мигрантският натиск сякаш намаля, но според експертите това е така, защото България не е атрактивна дестинация за подобен род преселвания, което обаче не ни отдалечава особено от потоците, защото страната ни се оказва транзитен коридор на път за западната част на континента. 
„Каква е тази преграда, след като трябва да се подава сигнал от гражданин на тел. 112 , за да бъдат задържани нарушителите на държавната граница? Не трябва ли граничните служители да се задействат в момент на преминаването от системите за сигнализация и видеонаблюдение? Иначе за какво ни е тази ограда, днес някой случайно видял и подал сигнал, но утре може никой да не види“, питат граждани, които се вълнуват от охраната на границата ни и пропускателния режим отвън–навътре. 
МВР отчита леко увеличаване на миграционния натиск в началото на пролетта. Общо 388 чужди граждани, които са влезли нелегално в страната, са установени от началото на 2017 г. до март. Тогава само за седмица 114 чужденци бяха установени при опит да напуснат нелегално България в посока Сърбия.

Най-ново

Виж още

Избрани