Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Земетресението в Гърция – най-малко двама загинали и десетки ранени

[post-views]
Земетресението в Гърция – най-малко двама загинали и десетки ранени

trus-kos-420742-810x0За сега няма информация за пострадали български граждани при силното земетресение между Гърция и Турция, съобщиха от външното ни министерство. При труса загинаха най-малко два души и над 100 бяха ранени на гръцкия остров Кос. Съобщения за голям брой пострадали хора идват и от турския град Бодрум
Земетресението, станало към 1:30 сутринта, е било със сила от 6.7 по рихтер и с епицентър на 12 км от гръцкия остров Кос, близо до турския бряг. Дълбочината на труса е 10 км, което е причината за повечето разрушения.
Най-сериозна е ситуацията на остров Кос, където има много пострадали, предимно стари сгради. Властите потвърдиха, че двете жертви са чуждестранни туристи – швед и турчин. Те са загинали, след като стара сграда в центъра на града рухнала до тях.
Не малка част от пострадалите на остров Кос са приети болница с тежки охлузване и счупени кости. Стотици хора изкараха нощта на открито от опасения за нови земетресения.
Вторичните трусове в района продължават, като най-силният до този момент е със сила от 4.3 по рихтер. За да облекчи работата на гражданска защита гръцкото правителство изпрати и военни части на мястото на трагедията.
В Турският курорт  Бодрум също се усети земетресението, като властите съобщават, че трусът е причинил малко цунами, което нанесло щети на пристанището. Бодрум е една от най-популярните туристически дестинации в южната ни съседка.
По данни на власти над 350 души са потърсили лекарска помощ, но няма данни са сериозно пострадали.
Това е второто силно земетресение в района за последните две седмица. При първото имаше съобщения са леко пострадали сгради.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани