Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Левски смущава и вдъхновява

[post-views]
Левски смущава и вдъхновява

14-radev-leskiЛевски смущава и вдъхновява. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената церемония в парка на Военната академия „Г. Ст. Раковски”, където беше осветен паметникът на Васил Левски. Монументът е изграден от инициативен комитет с председател генерал от запаса Михо Михов. Сред присъстващите бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, нарадни представители, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, генерали, адмирали, общественици, родственици на Апостола на свободата. 

Певци и музиканти от съставите на Националната гвардейска част изпълниха някои от любимите песни на Левски. Свещеници отслужиха ритуала по освещаването на монумента, открит преди броени месеци.
„Тези дни отбелязваме 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев. Днес портретът на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция. 

Името му носят селища

улици и булеварди, клубове и награди. Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор. Левски е и явление надвременно. Той не е застинал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците”, каза в словото си президентът Радев. „Тази година почитаме Апостола с много събития. Едно от най-похвалните е издигането на този паметник. И то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на Отечеството”, изтъкна той.

Думата Отечество днес почти не произнасяме, защото някои наричат България тази страна, а други твърдят, че няма такава държава, заяви държавният глава. Той напомни, че когато преди 180 години се ражда Апостола, тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него.14-pop-politici

„Тези хора със своята саможертва връщат това отечество на нас. А то оцелява до днес благодарение на своите бранители. Те са пазили спомена за Левски дълбоко в сърцата си. Всички те са се прекланяли пред паметника на лобното му място. Мнозина от тях са крачили из тези алеи на достолепната Военна академия. Затова днес позволете ми да благодаря на хората от инициативния комитет, на всички, които имат отношение към идеята за издигането на този паметник – общественици, артисти, военни, родолюбци. Нека този паметник е 

знак за бъдните поколения

че там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее”, каза държавният глава.

Пред журналисти министър Каракачанов изтъкна, че Васил Левски оставя много повече завети от това, което българските политици днес смеят да цитират от него. „Нека, минавайки покрай този паметник, гражданите да се сещат, че освен ежедневни грижи и проблеми, каквито е имало и преди 150 години, когато Левски е обикалял българските земи, имаме и един дълг към България – да бъдем българи и да служим на интересите й.

Всичко останало са преходни неща”, каза министърът на отбраната.

Харесва ми мястото, където е изграден паметникът, много е символно, сподели за в. „Българска армия” родственицата на Васил Левски Христина Богданова. Тя е прапраплеменница на Апостола.

„Гледайки паметника, преживявам уважението, с което е направен от авторите си. Факт е, че всеки от нас носи различен образ, различна представа за Левски, тъй като вижда и преживява нещата по свой начин. Ние сме различни, но когато говорим и пишем за него, когато го изобразяваме на паметник и на рисунка, е много важно 

да вложим цялото уважение

на което сме способни. Тогава се получава нещо добро”, заяви тя.

Много хора в България и извън страната възприемат Левски като водач, като лидер и пример за подражание, като ръководеща сила, която да показва верния път, заяви синът на Богданова – Михаил Ангелов, който е студент в първи курс специалност „Стопанско управление” в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Защото един човек е достатъчен и едно действие е достатъчно, за да може хората да видят, че има надежда, която да им даде сили да тръгнат в посоката, в която трябва, а Левски е дал не една, а множество такива причини хората да продължават да го следват, заяви той.

„Възхищавам се на Левски за това, че има вътрешната сила да поведе целия народ. Това е изключителна отговорност. Действията му са съобразени с голямата идея за свободата на България. Това е нещото, което искам и аз за себе си – да намеря идеята, в която да вярвам и да й посветя живота си”, каза младежът, родственик на Васил Левски. 

Воински почести за Апостола

С тържествената церемония и воински почести в Карлово беше отбелязана 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Сред присъстващите бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник министър-председателят Валери Симеонов, заместник-председателят на 44-тото Народно събрание Валери Жаблянов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, народни представители, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и хиляди граждани. Командващ зарята беше подполковник Станислав Малешков, командир на Първи механизиран батальон в 61-ва Стрямска механзирана бригада.

„От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна република, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за делата и думите си и да осъзнае, че от него зависи да обърне времето”, каза в словото си президентът Радев.

Той подчерта, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безвремие трае векове и са нужни хора с кураж, които да я уловят за ръка и да я извадят от калта. „Апостола е от малцината призвани, които ускоряват хода на историята. Безправен, но непокорен, той ще извърви пътя до свободата преди другите и заради другите”, каза президентът. Той изтъкна, че „още млад Дяконът зарязва утехата на религията, но не губи вярата. Загърбва служението, поема риска на революцията, но не забравя смирението. Тъкмо той, водачът, проповядва „от сърце да обичаме оногова, който ни покаже грешката”. По думите на президента Левски мечтае дръзко, говори кратко, действа решително.

„За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е да го констатираме, но днешната българска политика е печалното отрицание на онова кредо на Апостола. Оттам и бедите ни.

Но Левски ни завещава и спасителния път, своя пример и думите: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме”, заяви държавният глава.

Делото на Левски донесе триумфа на българската национална идея, каза в словото си Емил Кабаиванов. „Левски възкреси гордостта и достойнството на българския народ, тъпкан 5 века. И няма нищо чудно и изненадващо в това, че след своята смърт и след Освобождението на България той се превърна в нашия национален герой, в нашия национален кумир, в нашата икона на националноосвободителното движение”, изтъкна кметът на Карлово.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани