Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев: Екипажите се справиха блестящо в ситуацията

[post-views]
Президентът Румен Радев: Екипажите се справиха блестящо в ситуацията

9-shabla-prezidentОт 14 до 18 юли 2017 г. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили на България „Шабла“ се проведоха тактически учения с бойни стрелби (ТУБС) на формирования за ПВО на Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС и стрелби с ракетни комплекси от СВ с международно участие. По-долу ще запознаем читателите с някои важни събития от медийния или т. нар. ВИП ден – 18 юли. Подробно за „Шабла 2017“ четете в следващия брой. Офицер, провеждащ учението, беше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, а директор на учението – заместник-командирът на ВВС  – бригаден генерал Петьо Мирчев. По традиция тържественият строй при посрещането на президента и министъра на отбраната се командваше от полковник Калин Ценов, командир на Базата за специална техника към ВВС.

9-shabla-all Учението се проведе в изключително сложна и динамична обстановка и в сложна международна среда, защото виждате, че тук участват четири държави. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за това, как оценява тазгодишното учение „Шабла 2017“. Държавният глава отбеляза още и разнообразието в мишенната обстановка, както и разнообразието в стрелбите, които включваха направленията „въздух–въздух“, въздух–море“, „земя–въздух“ и „земя–земя“. Той посочи, че екипажите са се справили блестящо в сложната обстановка, включително и по отношение на метеорологичните условия. Президентът Радев поздрави ръководството на учението за сериозно подготвеното  планиране, координиране и изпълнение и даде изключително висока оценка. 
На въпроса на в. „Българска армия“, как оценява факта, че тази година има още по-разширено международно участие на стрелбите на полигона „Шабла“ държавният глава посочи, че според него това е много важна инициатива, и подчерта, че нашият стремеж винаги е бил да привличаме колкото се може повече съюзници и партньори по програмата „Партньорство за мир“ на полигон „Шабла“. „Само подготовката може да ни гарантира съответните способности и ефективност в една колективна система за отбрана“, подчерта той.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също даде висока оценка на проведените бойни стрелби на международното учение „Шабла 2017“. В отговор на журналистически въпрос за повишаване на парите за отбрана министър Каракачанов заяви, че ще успеем да достигнем 2% от БВП за отбрана, но според него най-важно е да се направят разумните разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили.
8-shabla-raketiНа 18 юли на „Шабла 2017” присъстваха и заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на 
Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-майор Тимъти МакГуайър, началникът на ГЩ на Украйна армейски генерал Виктор Муженко, командирът на ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов, посланиците на страните – участнички в учението, генерали, адмирали и офицери от Българската армия, представители на областната и общинската администрация в района на учението, журналисти.
ТУБС „Шабла 2017“ и свързаното с него международно учение Tobruq Legacy се провеждат в рамките на многонационалното учение с висока видимост Saber Guardian 2017. Основната цел на учението е усъвършенстването на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на България при прикритие на държавната граница.
След приключването на стрелбите на полигона „Шабла“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков поздравиха военнослужещите от четирите държави – участнички в тазгодишните стрелби на полигона „ Шабла“ – България, САЩ, Украйна и Сърбия, с отличните резултати, постигнати на стрелбите. След което връчиха награди на отличилите се командири и военнослужещи от четирите страни. След кратката и сърдечна церемония по награждаването командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков  обяви официално ТУБС „Шабла 2017“ за закрити.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани