Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тази година още по-голямо международно участие

[post-views]
Тази година още по-голямо международно участие

8-shablaaОт 14 до 18 юли 2017 г.  дивизиони от състава на Първа зенитно-ракетна база проведоха експериментални и бойни стрелби на зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла, съобщиха от базата. Те се осъществиха съвместно с формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на България и на въоръжените сили на Сърбия, Украйна и САЩ в рамките на тактическото учение с международно участие „Шабла-2017”. 
Извършени бяха интензивни стрелби с различни типове зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) 
в широк височинно-скоростен диапазон по радиоуправляеми и парашутни мишени. От зенитната база участваха разчети на ЗРК „Нева”, „Куб” и С-300. Военнослужещите от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от зенитно-ракетните войски на ВВС на Украйна извършваха пускове със същите комплекси. В „горещата” тренировка се включиха още 8-shablaЗРК Avenger на американската армия в Европа и зенитни комплекси „Оса” на българските Сухопътни войски. Ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования беше командирът на базата полковник Емил Димитров.  
Тактическите учения с бойни стрелби на зенитен полигон Шабла се организират от близо 30 години .
Те се превърнаха в традиционна тренировка на формированията за ПВО от Българската армия. През този период гост-участници в тях са били въоръжените сили на Сърбия, Словакия, Гърция и Заир. За първи път през тази година обаче стрелбите се провеждат в толкова широк многонационален формат.  За сръбските сили за ПВО това са поредни стрелби на полигона, докато за украинските и американските – дебютни. 
„Шабла-2017” е част от мащабното международно учение Saber Guardian 2017. То е най-голямото в Черноморския регион през тази година и се провежда в периода 11–20 юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа съвместно с Въоръжените сили на страните домакини: България, Румъния и Унгария. В него са интегрирани общо 18 военни тренировки, разигравани на територията на трите държави. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани