Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трима военни министри в НС заради изтребителя

[post-views]

2-naidenovБивши военни министри бяха първите изслушани от временната комисия в НС за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Депутатите очакваха разяснения по темата за закупуване  на многоцелеви изтребител по време на мандатите на Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев. И тримата заявиха, че процесът е започнал преди мандата им и че самите те не са вземали решение в полза на един или друг модел, стар или нов. Заделените последователно средства се увеличават от 700 млн. лв. до 1,5 млрд. лв. целеви средства  в бюджета за 2017 г.
Според Аню Ангелов (2010–2013) от българското МО е имало искане към американската страна за т.нар. Писмо за приемане, след което 2-angelovе получена оферта за изтребители  Ф-16. Той отбеляза обаче, че трите модернизационни проекта за ВВС, ВМС и СВ не могат да се осъществяват едновременно.
От своя страна Ангел Найденов (2013–2014) определи етапа на осъществяването на проекта за придобиване на изтребител като етап на предварителни проучвания, като не е била посочвана марката на самолета. Съставен е кратък списък с трима участници: Португалия и САЩ – с предложение за употребявани Ф-16; Италия с „Юрофайтер“ и Швеция с нови самолети „Грипен“ на СААБ. Но целеви средства не са предвиждани. 
Николай Ненчев (2014–2017) напомни, че решението за закупуване е взето от служебния кабинет Герджиков. Той обаче заяви, че са съществували противоречия между Института по отбрана в лицето на 2-nenchevтогавашния директор проф. Тодор Тагарев и Командването на ВВС с командир генерал Румен Радев, и препоръча да бъдат изслушани и двете страни. Това според Ненчев е забавило и процедурата по инвестиционния проект за модернизация на ВВС, гласуван през м.г., за който бяха заделени и целеви средства. Оказва се, че именно при мандата на министър Ненчев системата и нивата на вземане на решение са променени, като вместо ръководен от заместник-министър, направляващ комитет, отговорността остава в създадения борд под ръководството на командира на ВВС.
Председателят на комисията Емил Христов заяви, че имат съмнения по отношение на методиката и ще се търси експертна оценка. Депутатите решиха да се проучи дали е имало натиск върху работната комисия и доколко промяната в средата за сигурност е оказала влияние.

Най-ново

Виж още

Избрани