Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двама души бяха убити при нападение срещу израелското посолство в Йордания

[post-views]
Двама души бяха убити при нападение срещу израелското посолство в Йордания

izrael-posolstvo-jordanДвама йордански граждани бяха убити, а други двама души – йорданец и израелец, бяха ранени при стрелба в посолството на Израел в Йордания. Според източници на израелските власти охранител от дипломатическата мисия в Аман е неутрализирал нападателя.
Нападателят  е дърводелец, работещ в жилищната сграда, в която се помещава представителството на Тел Авив, посочва изявлението на властите. Той нападнал охраната с отвертка, последвала и стрелба. Сградата незабавно беше затворена, а персоналът – евакуиран.
Това е един от най-сериозните инциденти между Израел и Йордания след подписването на мирния договор през 1994 г., резултат от ескалиращото напрежение между двете държави. След убийството на двама израелски полицаи преди дни, Тел Авив постави металдетектори и охранителни камери около джамията Ал Акса. Като официален пазител на светите за мюсюлманите места, Йордания се противопостави на засилените мерки за сигурност около Храмовия хълм в Източен Йерусалим.
Междувременно продължават масовите протести в свещения град, както и сблъсъците между палестинските богомолци и израелските сили за сигурност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани