Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кървав атентат в Кабул

[post-views]
Терорист взриви сватба в Кабул, загинаха 63-ма

kabul-atakaНападението е станало в западната част на града. Районът е населен предимно с мюсюлмани шиити от етническото малцинство Хазари. По данни на полицията атентаторът самоубиец се е врязал с колата си в автобус, който е превозвал служители на афганистанското министерство на мините.
Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи, защото по-голямата част от пострадалите са в критично състояние.
В района на нападението се намира и дома на заместникът на афганистанския премиер Абдула Абдула и представител на хазарската общност Мохамад Мохакик.
Атентатът в Кабул става точно една година, след като сунитското джихадистко движение ИДИЛ уби повече от 80 хазари при първото си голямо терористично нападение на афганистанска територия.
През последните няколко години насилието в Афганистан бележи постоянен ръст, като до средата на 2017 година, са регистрирани над 1660 смъртни случая на цивилни.
Именно това е една от причините САЩ да преразгледат стратегическата си концепция за Афганистан, като Вашингтон вече обяви, че планира да подсили военните си контингенти с изпращането на още военнослужещи в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани