Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Пешо се е накълвал и цикли безделушки“

[post-views]
„Пешо се е накълвал  и цикли безделушки“

ART_2Експресивен, забавен, цветист, пиперлив, екзотичен и груб – такъв е езикът на улицата, думи и изрази, от който ще намерим в „Нов речник на уличния жаргон“ (издателство „Милениум“). Така говорят младежите, автомонтьорите, компютърните специалисти, наркозависимите… Някои от общо над 1000-та думи са смешни и анекдотични, други – обидни, трети имат специфична социална или регионална обагреност. 
Независимо дали сме професионално изкушени от естествените процеси в нашия език или просто искаме да сме в час с тенденциите на модерните говори, книгата ще ни е любопитна с материал за размисъл върху народопсихологията на българина днес.
Речникът на съставителката Нели Стоименова не претендира за изчерпателност, но е добра моментна снимка на некнижовния, бълбукащ, жив език. Може и малко да прилича на карикатура или на отражение в криво огледало, защото написани на хартия, тези думи изглеждат странно. Този том, точно както художника на шаржове, улавя най-типичните черти от говора на улицата, поставя ги под лупа, а заедно с тях изследва и действията, и физическите обекти, които този говор обозначава. Книгата отразява реалността “без маска и грим” и може да се разглежда и като изследване на обществото ни. Дали ще се харесаме, е друга тема…
Думите и изразите са събрани директно от създателите на уличния жаргон чрез тематични интернет сайтове. Те са разделени в глави – Обща част, Авто-мото, Алкохол, Диалектизми, Нарко, Офис и технологии и Секс. 

Безделушка. Онлайн занимавка, която отнема много време, безсмислена е и разстройва или направо спира работния процес. Безделушки са флаш игрите, различните генератори на картинки, социалните мрежи; напр.: Вместо да пиша отчета за тримесечието, седях и циклих безделушки; Влиза шефът да пита готова ли е презентацията и ме заварва как цъкам безделушки, та пушек се вдига.
Произход: от „безделник“.
Накълвал съм се. Напил съм се; напр.:
– Леле, Пешо, ако знаеш вчера как се накълвах, още ме цепи главата.
– То и ние с Иван кълвахме цяла вечер…
Качамак. Задръстване; напр.:
– Ще те чакам след 15 минути пред нас.
– Абе, не знам дали ще успея, че тука, на центъра, е голям качамак.
Произход: жаргон в таксиметровите среди.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани