Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Топ 10 на най-добрите пистолети в света

[post-views]

Пистолетът е най-често срещаният тип огнестрелно оръжие, който се използва не само от войници и полицаи, но и от обикновени граждани за самоотбрана или спортна стрелба. Пищовът е късоцевно оръжие с най-точен прицел от 25 до 50 метра. Повечето съвременни образци са основно нарезни, самозарядни и полуавтоматични. Пълнителят има обикновено от 5 до 8 патрона, но има модели с капацитет до двайсет боеприпаса.
Пистолетът в съвременната му форма е рожба на 20 век, въпреки че първите образци са се появили още в 15-ото столетие. Те са били еднозарядни, тежки и е било необходимо доста време да се презаредят. Поради това през втората половина на ХIХ век пистолетите са заменени с револвери.
Едва в края на същия век са изобретени многозарядните пистолети, които превъзхождали значително револверите по скорострелност и точност. След Първата световна война идва епохата на пистолетите, която продължава и до днес. Произвеждат се огромно количество модели на огнестрелни оръжия – военни, за спорт, за лов, оръжия за самоотбрана. 
Често се спори кой е най-добрият вид на пистолет. Много спорен и противоречив въпрос, защото успешните проекти на тези оръжия са доста. Ето една селекция, която включва най-добрите пистолети от различни страни и периоди. Критерият са не само надеждността на оръжието и неговите характеристики, но и неговите революционни подобрения, популярността сред професионалистите и любителите на оръжия. В класацията са включени само военни пистолети и за самозащита.

stechkinSteckin (Стечкин)

Топ 10 отваря пистолет, изработен в Съветския съюз в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики, но извън Русия не е особено популярен. Предимството на Стечкин е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е бил снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия Съветски съюз.

p9-1desert eagleDesert Eagle

На девето място е Desert Eagle, който е считан за един от най-мощните пистолети в света. Той е разработен в началото на 80-те години от съвместен израелско-американски екип. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана. Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Благодарение на това е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Трябва да се отбележи и че този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

walterWalther PP

Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети, с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци.
През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в Съединените щати. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет. 

five-sevenFN Five-seveN

На седмо място е FN Five-seveN – оръжието, създадено от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години, в допълнение към P90 автомат.  Това до голяма степен определя характеристиките на оръжието. Основното е, че той използва същия уникален патрон 5,7×28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Пистолетът е много популярен сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. Този пистолет е използван вече в няколко войни и конфликти. 

ttTT (Тулски Токарев)

Това легендарно оръжие, първият съветски пистолет, е разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия. Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 × 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.

czCZ-75/85

Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”

HKHeckler & Koch USP

Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.

berretaBeretta 92

Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За качествата на този пистолет говори фактът, че през 1985 г. той е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на пистолет Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред недостатъците може да се отбележат теглото на оръжието и неговата чувствителност към замърсяване. А прекалено дебелата дръжка не е много удобна за хора с къси пръсти. 

colt911Colt M1911 

На второ място в нашия топ 10 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и наем-заем по време на Великата отечествена война. 
Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 × 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Търпят упрек  високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век. 

glockGlock 17 

Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът е с изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода.

Богомил Вълков

Най-ново

Избрани