Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел премахна детекторите за метал около Храмовия хълм

[post-views]
Израел премахна детекторите за метал около Храмовия хълм

Israel-metalИзраелските власти премахнаха детекторите за метал на подстъпите към Площада на джамиите в Източен Йерусалим. Монтирането им провокира поредица от смъртоносни сблъсъци между израелци и палестинци, тъй като последните изтълкуваха акта като посегателство върху светите за тях  места.
Правителството в Тел Авив реши да замени металдетекторите с по-малко натрапчиви мерки за сигурност, като специални системи за видеонаблюдение. Ще бъде засилено и присъствието на органите на реда.
Специалният пратеник на ООН в Близкия Изток – Николай Младенов, предупреди, че незабавно трябва да бъде намерен изход от кризата:Nickolay_Mladenov

Никой де бива да допуска грешката да мисли, че това са локални събития. Те имат потенциала да предизвикат катастрофални последици отвъд стените на Стария град, отвъд пределите на Израел и Палестина, дори отвъд самия Близък Изток.“

След като присъства на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, Младенов предупреди, че ситуацията ще ескалира, ако премине през още един етап петъчни молитви.
Детекторите за метал бяха поставени на входните пунктове към джамията Ал Акса, след като двама израелски полицаи бяха убити на 14 юли. Приложените мерки за сигурност отприщиха най-кървавите сблъсъци между израелци и палестинци от години. Напрежението достигна границите и на други арабски държави. Припомняме, че дори беше нападнато израелското посолство в Йордания, която се счита за пазител на светите за мюсюлманите места.

Най-ново

Единична публикация

Избрани