Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Полша продължават

[post-views]
Протестите в Полша продължават

People attenМасовите протести в Полша срещу съдебната реформа на правителството продължават. Хиляди излязоха по улиците  на големите градове в страната, независимо, че президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона за съдебна реформа.
Полският премиер Беата Шидло е категорична, че правителството ще прокара реформите, независимо от масовите протести и наложеното от полския президент вето на два от трите закона. „Няма да се подадем на натиска на улицата и от вън“, категорична е Шидло в обръщение към нацията излъчено по националната телевизия.
Тя подложи на критика решението на президента да наложи вето на два от законите, които се отнасят за Върховния съд и националния съвет на магистратурата или полския висш съдебен орган.
Според набързо приетите закони от двете камери на полския президент, реално управляващите ще могат да правят партийни назначения на висши магистрати.
За опозицията с действията си управляващата партия на „Право и справедливост“ на Ярослава Качински реално се опитва овладее съдебната система, за да бетонира властта си.
Заради реформите ЕК вече обмисля да наложи санкции на Полша, след като определи съдебната реформа, като потъпкване на основните европейски ценности.
Много западни медии коментират, че в Полша се е появила нова политически фигура в лицето на президента Анджей Дуда, който доскоро се смяташе, за марионетка на Ярослав Качински.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани