Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия изпрати първата си полицейска мисия в Сирия

[post-views]
Русия изпрати първата си полицейска мисия в Сирия

rusia-siriq-zoni-sigurnostРусия е разположила военни полицаи в Сирия, съобщи министерство на отбраната на страната. Задачата на униформените  е да следят дали се спазва примирието в създадените от Москва зони за деескалация на насилието, допълват от ведомството.
Предложеният от Русия план предвижда създаването на общо четири зони за деескалация на напрежението в Сирия, като предпоставка за пълното прекратяване на насилието в страната.
Една от зоните се намира в югозападна Сирия, другата е в предградието на столицата Дамаск Източна Гута.
За да може да гарантира  споразумението за прекратяване на огъня, руската  военна полиция е разположила общо четири контролно пропускателни пункта и една дузина наблюдателни поста в първите две мирни зони, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Сергей Рудской.
Няколко дни преди руската армия да разположи полицейските наблюдатели сирийските правителствени самолети редовно бомбардираха района около предградието Източна Гута, който е под контрола на антиправителствените бунтовници.
Т.нар зони за деескалация на напрежение, предложени от Русия, бяха подкрепени от Иран и Турция, на продължаващите от месеци мирни преговори в столицата на Казахстан Астана.
Нито една бунтовническа група обаче не е обявила, че ще се придържа към споразумението, което според някои, е предпоставка за териториалното разкъсване на Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани