Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Враждуващите страни в Либия обявяват примирие

[post-views]
Враждуващите страни в Либия обявяват примирие

libiq-makronДвете враждуващи правителства на Либия се ангажираха с подписването на временно примирие и провеждането на парламентарни избори. Дипломатическият пробив беше постигнат в Париж, с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон.
Подкрепеният от ООН либийски премиер Фаейз ал Сарадж и генерал Халифа Хафтар демонстрираха исторически кураж. Това заяви Макрон след края на срещата. Споразумението е първата сериозна стъпка към намирането на политическо решение, с което да се сложи край на продължаващото от години насилие в бившата Джамахирия.

makronЕманюел Макрон – президент на Франция

„Този процес е от съществено значение за цяла Европа, защото ако не успеем, последиците от този провал ще доведат до  нова терористична опасност и ще задълбоча проблема с миграцията. Тези последици ще засегнат и европейските страни.“

Враждуващите страни се споразумяха още да проведат избори най-рано в началото на 2018 г. и да възстановят върховенството на закона в страната. След свалянето на режима на Муамар Кадафи Либия изпадна в тежка политическа и институционална криза. Липсата  на силна централна власт позволи на различни терористични организации като ИДИЛ да пуснат корени в страната. За сега влиятелният генерал Халифа Хафтар, който контролира източните части на Либия, включително и втория по големина град Бенгази, отказва да признае подкрепеното от ООН правителство на Фаейз ал Сараж, базирано в Триполи.
Липсата на стабилно правителство допринася значително и за мигрантския поток към Европа през Средиземно мор, защото повече лодки с бежанци тръгват от либийските пристанища.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани