Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В навечерието на референдума сблъсъците във Венецуела продължават да взимат жертви

[post-views]
В навечерието на референдума сблъсъците във Венецуела продължават да взимат жертви

VENECUELA-SBLASACI48-часовата общонационална стачка на опозицията във Венецуела прерасна във въоръжена конфронтация между демонстрантите и органите на реда. Най-малко двама души бяха убити при поредните сблъсъци в столицата Каракас. С това общият брой на жертвите от началото на протестите през април достигна 105 души.
Противниците на венецуелския президент Николас Мадуро в страната и извън нея се опитват да го притиснат да се откаже от намерението си да свика Учредително събрание, което да пренапише Конституцията на страната.
Двудневната стачка беше последният, отчаян опит на протестиращите да запазят действащия правов ред във Венецуела. Опозиционният лидер Леополдо Лопес, който наскоро излезе от затвора, призова натискът срещу правителството да продължи.

leopoldo-lopezЛеополдо Лопес – лидер на опозицията във Венецуела

Венецуела е изправена пред огромна заплаха. Това е проектът за свикване на Учредително събрание, който лансират Николас Мадуро и неговите поддръжници. Този процес има две основни цели – да унищожи републиката и правовата държава, както и да подчини напълно венецуелския народ.“

Само 3 дни преди референдума, който е насрочен за 30 юли, Вашингтон санкционира 13 висши венецуелски държавници, като предупреждение, че опороченият изборен процес ще подкопае устоите на демокрацията. Мадуро определи санкциите като признание за морала и лоялността на тези хора и ги поздрави за работата им. На САЩ отговори с обвинение за подбуждане на размириците във Венецуела.

Най-ново

Единична публикация

Избрани