Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Венецуела на прага на гражданска война – 14 души загинаха при сблъсъци в изборния ден

[post-views]
Венецуела на прага на гражданска война – 14 души загинаха при сблъсъци в изборния ден

VenezuelaХаос и поредна доза насилие белязаха изборния ден във Венецуела. Най-малко 14 души бяха убити в един от най-кървавите дни в съвременната история на страната. Общонационалното допитване за свикване на Учредително събрание, което да пренапише Конституцията, мина под знака на ожесточените сблъсъци между опозицията и органите на реда.
Според официалните данни, изнесени от избирателната комисия, на референдума във Венецуела са гласували близо 42% от избирателите в страната или малко над 8 милиона души. Опозицията твърди, че народът е бойкотирал допитването и пред урните са се явили не повече от 13% от избирателите.

Енрике Каприлес – лидер на опозицията във Венецуела:

„Не признаваме този измамен процес. За нас той е нелегитимен, не съществува. Ще продължим да се борим докато възстановим конституционния ред и демокрацията.“

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отбеляза референдума като огромен успех. Той припомни, че само засилването на правомощията му ще гарантира мира в страната.

Николас Мадуро – президент на Венецуела:

„Народът на Венецуела доказа, че когато съдбата ни провокира, когато олигархията се изправя срещу нас и империализмът ни предизвиква, тогава се събужда кръвта на освободителите, която тече във вените на мъже, жени, деца и младежи.“

За противниците на правителството промяната на Конституцията цели увековечаването на Мадуро във властта. Те се заканиха да блокират работата на Учредителното събрание, което ще замени действащия парламент, доминиран от опозицията.

Хулио Борхес – председател на действащия парламент във Венецуела:

„Виждаме едно авторитарно правителство, което е извън рамките на Конституцията. Днес спечели народът на Венецуела – свободен и непокорен, който е твърдо решен да се бори за демокрацията. Днес правителството беше разбито и каквото и да направи или каже това Учредително събрание, нито народът, нито международната общност ще го признаят.“

Според експерти след референдума Венецуела ще понесе нова порция санкции и вероятно ще стане жертва на международна изолация. Пръв на случващото се реагира Вашингтон чрез представителя си в ООН – Ники Хейли. Тя заяви, че Учредителното събрание ще излъчи нелегитимно за САЩ правителство, а измамните избори са просто поредната стъпка към диктатурата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани