Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карла дел Понте подаде оставка – остави комисията на ООН за Сирия с намален състав

[post-views]
Карла дел Понте подаде оставка – остави комисията на ООН за Сирия с намален състав

карла-дел-понте-93Бившият главен прокурор на два наказателни трибунала в рамките ООН, Карла дел Понте напуска Комисията на ООН за разследване на престъпленията в Сирия. Причината, която тя изтъкна, е липсата на подкрепа и недостатъчната политическа воля за развитие дейността на институцията.
Карла дел Понте, чийто професионален път включва и участие в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, заяви, че след 6 години усилена работа и безброй разследвания, е осъзнала, че бездействието на Съвета за сигурност на ООН възпрепятства ефективността на Комисията за разследване на престъпленията в Сирия.

Карла дел Понте – бивш комисар на ООН за Сирия:

„Да, оставката ми е провокация. Това е вик за помощ за жертвите на тази несправедливост. Комисията няма политическа подкрепа, а без политическа воля сме с вързани ръце и не нищо можем да постигнем.“

Комисията беше сформирана пред август 2011 г., скоро след началото на конфликта в Сирия. Досега е изготвила редица доклади за престъпленията в страната, сред които атаки с химическо оръжие, геноцид и нападения срещу конвои за хуманитарна помощ. В стремежа си да бъде обективна, Комисията разобличи деянията, както на режима на президента Башар Асад, така и на бунтовниците, но въпреки това не получи зелена светлина да разследва случая на място в Дамаск.

Най-ново

Единична публикация

Избрани