Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея се закани да си отмъсти на САЩ за поредните санкции

[post-views]
Първи взаимен обстрел – Сеул и Пхенян си размениха ракети

koreaСеверна Корея се закани да си отмъсти и да принуди САЩ да си платят за предложените и приети в ООН нови санкции по повод поредните ядрени опити. Пхенян, цитиран от държавната информационна агенция, определи наказателните мерки като насилствено нарушаване на суверенитета си и заяви, че ще предприеме ответни действия.
Най-голямата грешка на САЩ е че си мислят, че са в безопасност отвъд океана, се казва още в изявлението на севернокорейските власти. Пхенян припомни също, че диалог е невъзможен докато се увеличава враждебността срещу него.
По-рано президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и американският му колега Доналд Тръмп се договориха да поддържат максимален натиск в региона.
В събота Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи ограничения на севернокорейския износ, които биха ощетили Пхенян с милиарди долари. Северна Корея е акцент и на срещата на външните министри на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Манила. Там американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че подкрепата на Китай и Русия за санкциите изпраща силно послание към Пхенян  да се откаже от ракетните опити.

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ:

„Няма да даваме определен срок – дни или седмици. В духа на тези разговори, Северна Корея може да докаже, че е готова да седне на масата с желанието да намери начин да напреднем, без да продължава с ракетните опити. Така че, не става с „дайте ми 30 дни и ще сме готови да преговаряме“. Не е толкова просто.“

Въпреки присъствието и на севернокорейския външен министър на срещата в Манила, няма признаци за ефективен диалог. Китайското дипломатическо ведомство призова международната общност да прояви сдържаност и да подходи конструктивно към разрешаването на казуса за ядрената програма на Пхенян.

Най-ново

Единична публикация

Избрани