Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Търси се изход от казуса „Калиакра”

[post-views]
Търси се изход от казуса „Калиакра”

5-kaliakraЗа да бъде максимално обективно разрешен възникналият казус „Калиакра”, ще се търсят компромисни решения, като обстановката на място ще се преценява „бостан по бостан” според израза на премиера Бойко Борисов.
Той свика в Министерския съвет всички заинтересувани страни. На срещата стана ясно, че заповедта на министър Нено Димов не засяга риболова, както гласяха протестите на част от местното население, опасяващо се, че ще бъде блокирано развитието на района. Спряната от Борисов заповед, забраняваща строителството, остава в сила. Ще бъде извършена прецизна проверка на място за всеки терен. На тези, чиито имоти ще се наложи да бъдат обхванати от „Натура 2000”, ще бъдат предоставени възможности за компенсации, увери вицепремиерът Валери Симеонов. Премиерът за пореден път разясни, че тъй като вече сме осъдени, вариантите са два – или да продължим да плащаме огромни глоби, или да направим бързи промени, които са неизбежни.    
В същото време от прокуратурата съобщиха, че са започнали проверка за законосъобразността на заповедта, издадена от екологичното министерство. А президентът Румен Радев  наложи вето върху промените в закона за опазване на околната среда, които регламентираха, че съдебните спорове, свързани с имоти, строителство и оценка на въздействие върху околната среда, могат да се решават само на една инстанция. Според държавния глава, за да бъде спазено правото на юридическа обективност, тези съдебни дела също трябва да минават на две инстанции както всички други, които са в юрисдикцията на Върховната административна прокуратура.

Най-ново

Единична публикация

Избрани