Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Интервюто провокация в Румъния

[post-views]
Интервюто провокация в Румъния

10-11 rumyniq„Участвал съм в подобни учения и винаги съм чувствал ползата от тях. Работата в международна среда, упражняването на английския език, комуникацията между различните звена, изготвянето на стандартизационни документи, обменът между различните нива на йерархията както на ротата, така и на старшото командване – всичко това повишава знанията и уменията ми.“ Това заяви след завръщането си от румънския град Ръмнику Вълча капитан Милен Крумов от 91-ви инженерен батальон на 55-и полк. Там той е участвал в командно-щабното учение на многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка IEL MILU ROU II 17. То бе в рамките на Saber Guardian 2017 – част от Програмата за съвместни учения на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, предназначена за засилване на оперативната съвместимост със съюзнически и партньорски държави. Капитан Милен Крумов е работил в отделение „Тактическо” на формированието.

10-11 major tanev
Майор Радостин Тенев

Старши на нашите представители бе майор Радостин Тенев – изпълняващ длъжността командир на 91-ви инженерен батальон. В учението той бе в групата за контрол. Формированието за обща инженерна поддръжка  (IEL MILU) е съставено от инженерни формирования от Румъния, Грузия, Хърватия и България. Създадено е съгласно меморандума за разбирателство от 2007 г. между четирите страни. Всяка година се организират по две командно-щабни учения на ротационен принцип в държавите – членки от меморандума, под ръководството на водещата нация Румъния. Моделът за провеждането им се изразява в тренировка на личния състав по планиране и вземане на решение за изпълнение на задачи за обща инженерна поддръжка на обединен щаб за логистична поддръжка  в зона на операцията. На IEL MILU ROU II 17 освен инженерни специалисти от четирите нации са участвали и военнослужещи от Германия.
По време на учението са получавани разнородни задачи за осигуряване в инженерно отношение на бригадна тактическа група. Взимани са решения на различни места при променяща се обстановка. Създавани са инциденти, при които е трябвало да се реагира своевременно. Някои от тях са: наличие на противостоящи сили, обстрел с леко стрелково оръжие, попадане на импровизирани взривни устройства, технически дефекти на машините, аварирала техника, извличане и изгубване на лични документи.Интересно бе организирането на интервю към местна медия. Подставено лице имаше за цел по време на разговора да провокира военнослужещи и те да издадат служебна информация за нашата численост, какво правим там, какви специфични задачи изпълняваме, каква техника използваме и нейните възможности, отбеляза майор Радостин Тенев.
В края на IEL MILU ROU II 17 се е състояла началната планираща конференция за учението „Пълдин”, което ще се проведе през май следващата година в България, като домакин е 91-ви инженерен батальон. Обсъдени са били и учения в по-далечен план. 
В Румъния бяхме без инженерна техника. Но на учението у нас няма да бъде така. Вече сме определили мястото за изпълнение на инженерните задачи, датите, основния ръководен състав и предстои изготвянето на план и сценарий. Получихме спецификация за учението от командира на 55-и инженерен полк полковник Росен Арабаджиев. И на тази база, добави майор Тенев, ще разработваме самото учение.
Така че, още отсега е започнала подготовката за „Пълдин 2018”. Военнослужещите от 91-ви батальон имат опит от домакинствата на многонационални учения, но са наясно, че всяко от тях изисква средства, допълнително обучение и много усилия за нормалното му провеждане. Но и всяко от тези учения повишава самочувствието им като инженерни специалисти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found