Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мъртво вълнение взе 18 жертви за месец

[post-views]
Мъртво вълнение взе  18 жертви за месец

9-spasiteli18 са жертвите на мъртвото вълнение по Южното ни Черноморие за малко повече от месец. Трима намериха смъртта си в морето през предишния уикенд в Китен, Свети Влас и Бургас. Спасителите предупреждават, че в морето ни дебнат опасни ями и течения. 
Статистиката сочи, че през миналата година са се удавили общо 133 души, от които 41 са намерили смъртта си в Черно море. Спасените обаче са 3974 човека! 
Парадоксално е, че още преди началото на година, през първите месеци, морето вече беше взело 27 жертви, което обаче все пак е по-малко от предходни години. Сред загиналите са както туристи – български и чуждестранни, така също и местни хора, за които се предполага, че познават морето и знаят как да се пазят от опасностите. 
Оказва се, че има няколко типа опасни течения. Първият тип е, когато, първо, има ветрова вълна и след утихването й морето уж се успокоява, но под повърхността има силно течение, което утихва за няколко дни. Вторият тип е, когато ветровата вълна е по-продължителна и дълбае ями в дъното на морето чрез теченията. През юли имаше два пъти мъртво вълнение – в началото и в края на месеца, в началото на август също беше регистрирано опасно мъртво вълнение. 
Във Варна пък отчитат положителен резултат – без нито един удавник от началото на сезона. Спасителите на курорта „Св. св. Константин и Елена“ извадиха неотдавна давещо се момче, при това извън работното им време, но инцидентът, слава Богу, се размина само с уплаха за младежа! 
Експерти съобщават, че понякога помага и наблюдението на поведението на гларусите. Ако те се скупчват на брега, значи има мъртво вълнение, когато започнат да кацат на вълните, значи то е отминало и морето вече е гостоприемно. 
През 2015 г. е регистрирано едно от най-опасните и продължителни мъртви вълнения у нас, продължило 40 дни, от 20 юли. И все пак статистиката показва, че близо 80% от инцидентите са във вътрешни водоеми.

Най-ново

Единична публикация

Избрани