Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Награди заради „Saber Guardian“

2-nagradi-saber
Фото Красимир Тодоров
Общо 20 души – военнослужещи и цивилен служител от състава на Съвместното командване на силите (СКС), бяха наградени заради участието им в учението Saber Guardian – 2017.

Отличията връчи заместник-командващият на СКС генерал-майор Тодор Дочев. Със заповед на министъра на отбраната със сувенирен нож „Манлихер” беше удостоен полковник Георги Христов, началник на сектор в отдел „Логистика” на СКС. Със заповед на началника на отбраната със сувенирен нож АК-74 беше удостоен началникът на щаба на СКС флотилен адмирал Димитър Йорданов (на снимката). Същото отличие получи и подполковник Радослав Денчев – главен експерт първа степен в отдел „Логистика” на СКС. Още 17 души бяха удостоени с награди със заповед на командващия на СКС.

Saber Guardian е ежегодно учение в Черноморския регион, което започва през 2013 г., напомни пред присъстващите генерал-майор Дочев. По думите му за България, която заедно с Румъния и Унгария беше домакин на тазгодишното, пето поред издание на проявата, беше чест да е домакин на заключителния етап на учението.

„В Saber Guardian – 2017 се включиха съюзници и партньори от 22 страни. На територията на България имаше 6000 участници, 1200 броя техника, 80 летателни апарата. У нас се проведоха 7 взаимносвързани учения в рамките на Saber Guardian – 2017”, изтъкна генерал-майор Дочев.

Той посочи, че по същество учението е било споделяне на ценности за гернериране на сигурността и мира в Югоизточна Европа в рамките на НАТО. Saber Guardian – 2017 е инвестиция преди всичко в подготовката на Въоръжените сили, то демонстрира възпиращия потенциал на НАТО, заяви генерал-майор Дочев.

Пред участниците в награждаването беше прожектиран изготвения от Информационния център на МО документален филм за учението – „Силата на единството”, с режисьор и оператор Чавдар Кръстев. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани