Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ отново поставиха под въпрос Международното ядрено споразумение с Иран

[post-views]
Иран иска размяна на затворници със САЩ

iran-us-flag759САЩ отново атакува международното споразумение за ядрената програма на Иран. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън след срещата си с иранския си колега Мохамад Зариф в ОНН обвини Иран, че не покрива очакванията около ядрената сделка.
Първата срещата между Рекст Тилърсън и Мохамад Зараф мина под сянката на дебютната реч на американския президент Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН. В нея Тръпм определи споразумението с Иран като „срам“ за САЩ. Малко по-късно външните министри на редица водещи страни, сред които тези на Германия, Китай и ЕС обсъдиха с Тилърсън иранската ядрена сделка. За американския дипломат № 1 Иран технически се придържа към сделката, но тя реално не изпълнява целта си.

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ:

„Вярваме, че сега те вече гледат малко по-внимателно и сериозно на споразумението, но от друга страна и те са съгласни, че  поведението  Иран е просто неприемливо.“

На въпрос дали САЩ ще се изтеглят от споразумението Тилърсън заяви, че Белият дом обмисля подобен ход. От своя страна върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катерина Могерини, заяви, че Иран изцяло се придържа към договореностите на споразумението.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външната политика:

„Не се налага да се предоговарят части от споразумението, защото то се отнася за ядрената програма и Иран се придържа към нея. Всички се единодушни, че няма нарушения по отношение на всички аспекти на ядрената програма, като този момент всички договорености са изпълнени.“

Не малка част от американския политически елит също смята, че споразумението, подписано от американска страна от администрацията на Барак Обама, не е покрило очакванията да доведе до по-тясно сътрудничество в района на Близкия изток.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани