Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

40 хиляди души в защита на референдума – испанският премиер призова Каталунците да се откажат

[post-views]

spain_catalan_independence_14328275

Ескалира напрежението в Каталуния. Хиляди граждани излязоха на протест в столицата Барселона, за да защитят референдума. От Мадрид испанският премиер Мариано Рахой призова каталунците да се откажат от гласуването.
Повече от 40 хиляди души блокираха центъра на Барселона и дори се стигна до сблъсъци с полицията, след проведената в сряда акция срещу референдума, при която бяха иззети милиони пропагандни материали, а 14 висши каталунски политици бяха арестувани.
Централната власт е твърдо против допитването и полага всички възможни усилия, за да го спре. Дори премиерът Мариано Рахой призова каталунците да отменят референдума.

Мариано Рахой – министър-председател на Испания:

„Неспазването на закона от страна на една публична власт е в разрез с демокрацията. В случая става дума за една невъзможна химера и което е по-лошо, служи за оправдание на онези, които се стремят да задълбочат още повече разделенията в каталунското общество“

Демонстрации имаше и в столицата Мадрид. В центъра на града няколко стотин души подкрепиха правото на самоопределение. За тях каталунският въпрос е борба за демокрация.

„Това е акт на солидарност с Каталуния, защото сме наясно, че референдумът не е само каталунски проблем, а засяга цялата страна.“

„С протести като този защитаваме правото на хората да взема решения чрез пряка демокрация. Това е референдумът.“

На площада се събраха и противници на референдума, като се стигна до размяна на остри реплики между двете опозиционни групи. Конституционният съд постанови, че допитването е незаконно, тъй като противоречи на принципът за неделимост на Испания, залегнал в основния закон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани