Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея подсилва източното си крайбрежие с ракети и ПВО

[post-views]
Първи взаимен обстрел – Сеул и Пхенян си размениха ракети

koreaСеверна Корея подсилва отбранителните способности по източното си крайбрежие. Раздвижването идва ден, след като Пхенян заяви, че Вашингтон му е обявил война и заплаши да сваля американски бомбардировачи в района.
Севернокорейската армия струпва балистични ракети, системи за противовъздушната отбрана и редовна войска по източното си крайбрежие. Само преди няколко дни САЩ демонстрираха военната си сила, като ескадрила от изтребители и модерните бомбардировачи Б1 прелетяха над същия район. Междувременно Белият дом призова Пхенян да спре с провокациите, защото подобна войнствена реторика може доведе до фатални недоразумения. През последните няколко дни напрежението между САЩ и Северна Корея удари поредния си пик, след като американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че ако Пхенян не прекрати войнствената реторика, много скоро няма да го има. В отговор външният министър на Северна Корея И Хон Хо определи изказването на Тръмп, като равносилно на обявяване на война.
Белият дом веднага реагира.

Сара Сандърс – говорител на Белия Дом:

„Не сме обявявали война на Северна Корея и честно, подобни предположения са абсурдни. Никога няма да е подходящо държава да стреля по самолетите на друга държава, когато са в международното въздушно пространство. Нашата цел не е се е променила и ние ще продължим да търсим мирно решение на проблема.“

Напрежението на Корейския полуостров достигна до най-високата си точка след последния, шести опит на Пхенян с ядрено оръжие, което провокира Съвета за сигурност на ООН да наложи нови санкции. Ситуацията допълнително се усложни, след като лидерите на САЩ и Северна Корея започнаха да си разменят обиди заплахи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани