Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След референдума на кюрдите в Ирак – увеличава се напрежението в Близкия Изток

[post-views]
След референдума на кюрдите в Ирак – увеличава се напрежението в Близкия Изток

13-07-29-48017Висока избирателна активност беше отчетена на референдума в Иракски Кюрдистан в понеделник. Около 72% от имащите право на глас са се възползвали от възможността, съобщиха световните медии, цитирайки Избирателната комисия в Ербил. 90% от преброените бюлетини са в подкрепа на независимостта, а окончателните резултати ще бъдат обявени до 72 часа след вота.
Предварителните резултати оправдаха очакванията, че кюрдите в Ирак ще гласуват „за“ независимостта си. В Иракски Кюрдистан до късно празнуваха изборната победа, но властите са наясно, че допитването няма задължителен характер. Въпреки че местният лидер Масуд Барзани получи от местното население мандат за преговори по независимостта, правителството в Багдад категорично отхвърли тази възможност.
На организирано шествие, кюрдите в Иран подкрепиха събратята си, а в знак на неодобрение Техеран организира военни учения по иракската граница. Турция също се опасява от сепаратистки настроения сред кюрдската общност. Президентът Реджеп Таип Ердоган обяви, че всички икономически, политически и силови мерки са на дневен ред като отговор на референдума и Анкара ще защитава мира на всяка цена.
Всички държави в Близкия Изток разглеждат допитването като заплаха за стабилността в региона. Призиви към кюрдите да се откажат от идеята за независимост и да запазят териториалната цялост на Ирак дойдоха също от Вашингтон и Москва.

Най-ново

Единична публикация

Избрани