Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С нов антитеористичен закон, Франция отменя извънредното положение

[post-views]
Франция арестува виден руски олигарх, Киев изкара нова статистика за руските загуби

police franceФранция заменя извънредното положение, въведено след атентатите в Париж през 2015 г. с нов антитерористичен закон. Дебатите по проекта, внесен от правителството на президента Еманюел Макрон,  започнаха в парламента, който е поляризиран по темата.
Проектозакона внесе вътрешният министър Жерар Колон, който заяви, че той ще е  устойчив отговор на постоянна заплаха.
По същество законът трябва да трансформира мерките на извънредното положение в постоянна законова рамка в борбата срещу тероризма.
С други думи службите ще запазят правото да поставят заподозрени в тероризъм под домашен арест, както и да провеждат внезапните претърсвания и проверки на отделни лица.
Депутатите от опозицията подложиха проекта на остра критика. Десницата го определи заложените мерки в него като недостатъчни, а националистите – като обезоръжаване на нацията. За Левицата законът би бил опасен за гражданските права и свободи.
По данни на френското външно министерство от началото на годината са били планирани 20 атаки, четири успешни, четири провалени и 12 предотвратени.
Франция въведе  извънредното положение след атентати в Париж при които загинаха 130 души. Мярката беше удължена шест пъти, заради високата опасност от терористични атентати.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани