Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След референдума на кюрдите в Ирак – военни маневри в отговор на призивите за диалог

[post-views]
Увеличава се дипломатическият натиск за отлагане на референдума в Иракски Кюрдистан

kiurdistanНезависимостта на кюрдите в Ирак е въпрос на време и ще стане факт до една година, твърдят местните политици. Правителството в Багдад отказа да влиза в преговори по повод резултата от референдума, а президентът на полуавтономния регион Масуд Барзани за пореден път настоя да бъде преразгледан статута на Иракски Кюрдистан.Иракските кюрди продължават да празнуват изборната си победа. Въпреки че резултатът от референдума беше категорично в полза на независимостта, тя няма да дойде веднага. Желанието за отделяне на Иракски Кюрдистан покачи градуса на напрежението в Близкия Изток. В опит да успокои духовете както в Багдад, така и в Техеран и Анкара, местният лидер Масуд Барзани призова за диалог.

Масуд Барзани – президент на Иракски Кюрдистан:

„Вместо да ни изпращате заплахи и наказани, елате и да поговорим сериозно. Нека да дадем време на диалога. Нека бъдем добри съседи. Що се отнася до съседните народи, не искаме конфликт. По-добре е да ни сътрудничат и да изиграят положителна роля в решаването на проблемите между Ебрил и Багдад.“

Съседите демонстрираха позицията си със съвместни турско-иракски военни маневри по границата на Кюрдистан. Турският президент Реджеп Таип Ердоган предупреди, че ще използва всички възможни средства, за да запази интегритета на Ирак, а Багдад даде на Барзани 72 часа да предаде контрола над кюрдските летища.

Най-ново

Единична публикация

Избрани