Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терористична атака на летището в Кабул посрещна шефа на Пентагона и генералния секретар на НАТО

[post-views]
Държавният департамент на САЩ нареди американските правителствени служители да напуснат посолството в Кабул

USA AFGПик на насилието в афганистанската столица Кабул по време на посещението на американския министър на отбраната Джеймс Матис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Талибаните атакуваха международното летище в Кабул.  В отговор американската армия нанесе въздушни удари срещу бунтовниците, при които загинаха и цивилни.
Насилието хвърли сянка върху посещението на американския министър на отбраната Джеймс Матис и генералния секретар на НАТО Йенс Столтербг.
Основната цел на визитата им е да демонстрират подкрепата на съюзниците за афганистанското правителство, което изпитва трудност да гарантира сигурността в страната.
Посещението на Джеймс Матис е част от новата стратегия на американския президент Доналд Тръмп, който обеща да увеличи военните операциите на американската армия в страната срещу талибаните. Част от новата стратегия е делегиране на повече свобода на командирите при използването на американската огнева мощ срещу бунтовниците.
През последните години талибаните в Афганистан се активизираха и според някои изчисления оспорват близо 40 процента от територията на страната. От своя страна джихадисткото движение ИДИЛ също пуска корени, като част от опитите му да създаде нов световен Халифат.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани