Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Улиците са наши!“ – обща стачка срещу насилието блокира Каталуния

[post-views]
Мадрид получи подкрепата на Вашингтон дни преди каталунския референдум за независимост

kataluniaБарселона осъмна блокирана от обща стачка. Каталунците се мобилизираха на протест срещу насилието, упражнено от националната полиция по време на референдума в неделя и призоваха за оттегляне на органите на реда от региона. Местните власти потвърдиха масовия характер на проявата и увериха, че денят преминава без инциденти.
Масовата стачка беше организирана от десетки профсъюзи и търговски сдружения срещу репресиите на правителството в Мадрид.
12 основни пътни артерии в Каталуния бяха блокирани още преди 8 часа сутринта местно време, а по-късно през деня броят им достигна близо 50.
Гражданското недоволство започна още в неделя след като срещу избирателите беше изправена полицейска сила. Днес протестите достигнаха кулминацията. Многохилядно шествие, начело с местните пожарникари, премина пред седалището на управляващата Народна партия в Барселона, както и пред представителството на централната власт.
Градският транспорт в града спря работата си през деня, с изключение на пиковите часове, когато осигури 25% от капацитета си.
Туристически обекти, болнични заведения, магазини и заведения затвориха врати в знак на съпричастност с протестите. Местните футболни клубове също се включиха в стачката. Културните институции се обявиха срещу репресиите и бруталното погазване на основните човешки права по време на гласуването в неделя, когато бяха ранени близо 900 души.
Президентът на автономната област Карлес Пучдемон призова гражданите да не се поддават на провокации и да запазят протеста демократичен, мирен и почтен. Той настоя за незабавното оттегляне на националната полиция и жандармерията от региона. По-късно се Пучдемон срещна с представители на местния парламент, за да обсъдят следващите стъпки, след като идеята за независимост на Каталуния беше одобрена на референдума.   
Междувременно след извънредна среща в Мадрид премиерът и  вътрешният министър  на Испания увериха, че ще защитят служителите на реда от несправедливите обвинения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани