Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново дъно в отношенията между Вашингтон и Хавана – САЩ експулсираха 15 кубински дипломати

[post-views]
Неочаквана дипломатическа криза – САЩ и Куба за пореден път се „хванаха за гушите“

CUBA USAОтношенията между Вашингтон и Хавана отново се изостриха. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп нареди експулсиране на 15 дипломати от посолството на Куба. Те имат 7 дни, за да напуснат представителството в страната.
Миналата седмица Вашингтон изтегли половината от дипломатическата си мисия в Куба. САЩ твърдят, че посолството им в Хавана е станало жертва на серия акустични атаки, при които част от дипломатите са загубили слуха си.

Хедър Науърт – говорител на Държавния департамент:

„Това не е наказание. Не твърдим, че Куба е отговорна за тези атаки и нека това бъде ясно. Страната не е спазила ангажимента си по Виенската конвенция да осигури здравето и безопасността на нашите дипломати и техните семейства.“

Кубинското правителство определи обвиненията като недопустими и заяви, че Вашингтон политизира въпроса.

Бруно Родригес – министър на външните работи на Куба:

„Информацията, предоставена от американците, беше недостатъчна. Според кубинските разследващи основната пречка пред изясняването на инцидента е отказаният пряк достъп до пострадалите, както и до лекуващите им лекари.“

Министърът припомни, че Канада е съдействала на местните власти, след подобен инцидент с нейните дипломати в Хавана. Така отношенията между САЩ и Куба достигнаха ново дъно, след като бяха отбелязали напредък по времето на президента Обама.

Най-ново

Единична публикация

Избрани