Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британец от японски произход получи Нобеловата награда за литература

[post-views]
Британец от японски произход получи Нобеловата награда за литература

2017 Nobel Prize in Literature awarded to Kazuo IshiguroБританският писател от японски произход Казуо Ишигуро е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2016 г. Той е автор на общо 8 книги, както и на множество сценарии за киното и телевизията.
Тазгодишният победител Казуо Ишигуро е роден в Япония, но  от 6-годишен живее със семейството си във Великобритания. Творческият му път започва в началото на 80-те години на миналия век с публикуването на кратки разкази.
Романите му са преведени на повече от 40 езика, а на български са достъпни книгите „Остатъкът от деня“, „Погребаният великан“, „Никога не ме оставяй“ и „Когато бяхме сираци“.
Нобеловият комитет отличи Ишигуро именно заради неговите „романи с огромна емоционална сила, чрез които авторът разкрива бездната под нашето илюзорно усещане за свързаност на света“.
Така престижният Нобел за литература се връща към традицията, след като миналата година отиде в ръцете на музиканта Боб Дилън. Сега паричното измерение на наградата е увеличено и възлиза на повече от милион долара.

Най-ново

Единична публикация

Избрани