Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща на върха: Мир, стабилност и просперитет на Балканите

[post-views]
Среща на върха: Мир, стабилност и просперитет на Балканите

3-bg-romaniaНа Балканите сме се разбрали да няма велики, всички сме равни и трябва да развием отношенията си така, че да станем пример за мир, стабилност и просперитет. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след четиристранната балканска среща, на която беше домакин в „Евксиноград“. В резиденцията българският премиер разговаря с  министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.
Премиерът Борисов изрази желание Балканите да излъчват мир, стабилност и просперитет, което е в интерес на хората и бизнеса в региона, както и допринася за реализирането на общи градивни проекти. Според него естественото място на Сърбия е в ЕС. Сръбският президент Александър Вучич благодари за подкрепата, която Сърбия получава по европейския й път. Той изрази надежда да бъде добър домакин на следваща среща в този формат в Белград. 
Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона, заяви от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той акцентира върху сътрудничеството на четирите държави в енергетиката, транспорта и управлението на кризи в сферата на сигурността. Според премиера на Румъния Михай Тудосе четирите държави трябва да действат като един партньор по енергийните теми и да имат добра координация относно инфраструктурните проекти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани