Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция няма да признае независима Каталуния

[post-views]
Франция няма да признае независима Каталуния

katalunia-800Франция обяви, че няма да признае независимостта на Каталуния, ако испанският регион реши да се отцепи от кралството. Това заяви френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо. Тя заяви, че излизането  на областта означава директно излизане и от Европейския съюз. 
Несигурността около бъдещето на Каталуния расте. Причината –слуховете, че президентът на автономния испански регион Карлес Пучдемон възнамерява да обяви независимост при обръщението си към местния парламент във вторник, след като всички опити за намирането на консенсус между Мадрид и Барселона завършиха без резултат.
През уикенда самите каталунци също упражниха натиск върху регионалното си правителство. Над 350 хиляди души участваха в протест срещу отделянето на региона от Испания и призоваха за единство.
Наред с улицата реагира и бизнесът, след като ключови банки, телекомуникационни фирми или други големи компании обявиха, че планират да преместят главните си офиси от Каталуния.
Централното правителство също е готово на крайни мерки, след като премиерът Мариано Рахой обяви, че може да се позове специален член на конституцията, който му дава право да разпусне регионалното правителство.
Каталуния е дом на 7, 5 милиона души, е ключов за Испания, която е освен петата икономика в ЕС е и член на НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани