Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Oтзовават Христо Стоичков като почетен консул в Барселона

[post-views]
Христо Стоичков успя да изработи три гола в благотворителния Мач на мира в Рим

STOICHKOV-1Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Кралство Испания със седалище в Барселона, съобщиха от Министерството на външните работи. Сред основанията се посочва, че ефективното изпълнение на функциите на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви. Припомняме, че той   реагира остро на насилието от страна на Мадрид по време на гласуването на референдума за независимост на Каталуния.
Центърът на каталунската столица Барселона е блокиран от силите на реда. Всички очакват решението – дали правителството в региона едностранно ще обяви независимост. Властите в Мадрид се подготвят за най-лошото – Каталуния да обяви независимост, след резултатите от референдума от 1 октомври.
Мадрид обяви допитването за незаконно, защото е в противоречие с испанската Конституция.
Разбира се ако президентът на региона Карлес Пучдемон реши да обяви едностранно независимост, ходът няма да доведе до незабавното отделяне на Каталуния, защото испанският конституционен съд вече обяви, че ще го блокира. Мадрид би установил контрол върху региона и ще отстрани местните власти.
Ако каталунското правителство реши да отцепи региона от кралството, това единствено ще задълбочи  политическата криза. Тя, от своя страна ще разклати една от най-големите икономики в ЕС.
През последните дни бизнесът, обикновените каталунци, както и редица европейски държави призоваха каталунското правителство да се откаже от претенциите си за независимост.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани