Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадрид постави ултиматум на Каталуния

[post-views]
Мадрид отказа да преговаря с Каталуния –  настоява Барсeлoна  да спазва испанските закони

katalunia puchdemonИспанският министър-председател Марион Рахой поиска от регионалното правителство в Каталуния да разясни дали регионът е обявил независимост или не. В телевизионно интервю премиерът предупреди властите в Барселона, че е готов да прекрати правомощия на регионалното правителство, съгласно член 155 от Конституцията на страната.
Испанският премиер Марионо Рахой отправи своя призив ден, след като каталунското правителство подписа декларацията за независимост, но в последствие президентът на региона Карлес Пучдемон обяви, че отделянето временно се отлага, за да се даде шанс на диалога.

Карлес Пучдемон – президент на Каталуния:

„След като стигнахме до този исторически момент, като президент поемам отговорността да ви представя както на вас, така и на всичките ни граждани резултатите от референдума и мандата на хората, според който Каталуния да стане независима държава, под формата на република.“

Мадрид реагира остро, като премиерът Рахой обвини регионалния президент, че е създал умишлено объркване, докато той иска да върне спокойствието в страната
Каталунците реагираха със смесени чувства на отлагането на независимостта.

„Изправени пред тази несигурност за това какво Европа мисли за нас смятам, че г-н Пучдемон беше твърде отстъпчив и смятам ,че трябва да преосмисли решението си.

„Смятам, че щеше да е по-добре да обявим независимост без да даваме време на испанското правителството да приложи член 155 от конституцията и да поеме контрола. Вярвам, че тогава всички тези демонстранти щяха да са по-доволни.“

Член 155 от испанската конституция е известен като „ядрена опция“, но никога  досега не е бил прилаган. Винаги досега е бел тема на спорове около това, как трябва да се приложи.
Според испанските закони каталунското правителство няма краен срок, за да отговори на запитването на централната власти в Мадрид, дали обявяват или не независимост. Това единствено може да задълбочи една от най-големите конституционални кризи в съвременната испанска история, коментират анализатори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани