Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА откри седмица на донорството

[post-views]

5-vmaВоенномедицинска академия откри Европейската седмица на донорството в България. „Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на ВМА, беше допълнено със 7 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във ВМА. „За пета година във ВМА изказваме по този начин своята огромна благодарност към близките на загиналите за техния високохуманен жест, благодарение на който са спасени десетки животи”, заяви ВрИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. 
През  май беше отбелязана 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация, направена във ВМА, които днес са 63. „Изнесените статистки от клиниката на проф. Никола Владов ясно показват, че резултатите на ВМА по отношение на успеваемостта са напълно съпоставими с най-известните световни клиники въпреки малкия брой на донорите и сравнително малкия брой на операциите годишно”, подчерта проф. Мутафчийски. 
Редом до него застанаха проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, проф. Крум Кацаров – началник на Клиника по гастроентерология, подп. Лазарин Лазаров и майор Пламен Дончев от Авиобаза „Враждебна”, както и представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia riders”.
Гордост от участието на ВВС в този процес, дълбок поклон пред специалистите от ВМА за техния денонощен труд за осигуряване на нов живот и сърдечна благодарност на близките на донорите изказа майор Пламен Дончев – един от пилотите, имащи активно участие при донорските ситуации.         

Най-ново

Виж още

Избрани