Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Георги Ст. Раковски – Личност без аналог в световната история

[post-views]
Георги Ст. Раковски – Личност без аналог в  световната история

4-rakovskiНа 9 октомври във Военната академия „Г. Ст. Раковски” беше отбелязана тържествено 150-ата годишнина от смъртта (или от „безсмъртието му” по израза на Боян Пенев според проф. П. Павлов) на един от най-великите българи в цялата ни история и патрон на академията. Още сутринта в параклиса „Светите архангели” в двора на академията беше отслужена заупокойна молитва в памет на Раковски. След това пред паметника на народния войвода се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя. В ранния следобед академията отвори врати за гражданите и гостите на столицата. 
Вечерта ръководството на академията  организира тържествено честване за Георги Раковски с участието на началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, известните наши историци и изследователи Румен Манов и проф. д-р Пламен Павлов на живота и делото на великия идеолог на националноосвободителното ни движение, революционер, офицер, държавник  и учител на едни от най-великите представители на Възраждането и борбите за национално освобождение – Левски и Ботев.  
В доклада си Румен Манов, представяйки личността на Раковски, подчерта, че все още има много документи, които биха осветлили живота и дейността му от различни периоди, които засега са неизвестни за нашите изследователи, като живота му в Марсилия. Такива документи има в Румъния, каза Манов. Той подчерта, че и от двете страни в семейството на Раковски се събират пламенните български черти на гордост и родолюбие и това определя и неговата титанична дейност за освобождението на България в по-късните години. Манов подари на академията оригинална гравюра – портрет на Раковски от Георги Данчов Зографина. 
„Раковски и традициите на Българската армия” беше озаглавена лекцията на проф. Павлов. Още в началото той подчерта, че Раковски е велик пример за неразривната връзка между интелектуалеца и патриотизма. В това отношение няма с кого да го сравним, каза той. И добави, че не е ясно защо в наше време много интелектуалци се срамуват от патриотизма. Кощунствено е и това, че Раковски остава някъде встрани от общественото съзнание и цялото ни общество има дълг към него. Истината е, че всички държавни символи , като се започне от знамето и лъва, както и девиза на националното освободително движение „Свобода или смърт” са дело на Раковски. Самата му личност е невероятна. Неговата воля е несломима. Два пъти е осъждан на смърт и три години и половина лежи по турските зандани. Нямаме право да го забравяме, подчерта проф. Павлов. Раковски е като вулкан, въплътил у себе си енергията на цялата българска история. Тогавашният свят познава Раковски и го смята за некоронования български княз. Освен това Раковски е възпитаник на военните традиции. На 21 години той отговаря за въоръжаването във втория Браилски бунт, в който е трябвало да участват 6000 души. Раковски е изключително разностранна личност. Той притежава и предприемачески качества, откупува правата за Узунджовския панаир и създава собствена гвардия от 60 души юнаци. 
Още при създаването на Първата българска легия Раковски възприема една модерна за времето си организация на въоръжените сили, посочи проф. Павлов, като взема най-добрия модел за момента – френския. Легията не е паравоенна организация, тя е армия, която трябва да постави основите на новата българска държава след освобождението й. При всички случаи Раковски действа като офицер и като човек, който притежава солидни военни познания. Раковски има една велика фраза, която гласи, че „Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини”, което означава, че за него любовта към отечеството е най-ценната човешка добродетел.  
4-rakovski-pametnikСлед това генерал-майор Ангелов получи като дар за академията и оригинала на речта на Софийския митрополит Стефан през октомври  1942 г. в църквата „Света Неделя” на панихидата по случай 75-ата годишнина от смъртта на Раковски. От своя страна началникът на академията благодари за дарението и подчерта, че тя неслучайно носи името на Раковски, защото в нея се възпитават лидери и водачи както на оперативно, така и на стратегическо ниво. 
Проф. Павлов получи почетна грамота и почетния знак на академията. Почетен знак беше връчен и на Румен Манов. Беше прочетен приветствен адрес от областния управител на София. Приветствени адреси бяха получени и от главния прокурор на републиката, от министъра на образованието и науката, както и от кметовете на Карлово и Тутракан. 
В космоса вече летят астероиди с имената на Левски, Ботев, кан Аспарух, цар Симеон, цар Борис I, Паисий Хилендарски и Георги Раковски. Вечерта завърши с чудесен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани