Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От „Дондуков” 2 поясняват – Президентът e наложил вето върху целия Закон за отбраната

[post-views]
В "Държавен вестник" е публикуван указът на президента Румен Радев за промените в служебния кабинет

prezidentstvo-sgradaОт прескекретарията на президента Румен Радев уточняват, че защо той е върнал за ново обсъждане в парламента целия Закон за отбраната и въоръжените сили, а не само оспорваните от него текстове.  В съобщението се уточнява, че юридическият съвет на държавния глава не е допуснал грешка, както се твърди в медийни публикации.
Не само юристите в президентстката институция, но и Конституционния съд и цялата практика по упражняване на вето, следват стриктно разпоредбите на член 101 от основния закон – Президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане…“. При упражняване на конституционното право на вето президентът с указ връща целия закон, независимо дали са оспорени отделни негови разпоредби, или целият текст.
От Дондуков 2 напомнят, че в пленарна зала се гласува целият закон, а не само оспорените от президента разпоредби. Ключови промени в законодателството следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани