Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия заплаши да разположи още ракети край Полша

[post-views]

1661401-2Русия може да отвърне на дислоцирането на бронетанкова дивизия на САЩ в Полша с разполагане на допълнителни тактически ракети „Искандер“ в Калининград. Това заяви председателят на комисията за отбрана в руския парламент и бивш командващ руските въздушно-десантни войски Владимир Шаманов, цитиран от световните агенции.
Русия обвинява САЩ в незаконно увеличаване на войските си в Полша и балтийските страни. Според Москва разполагането на цяла американска бронетанкова дивизия в Полша е в нарушение на споразумението между Русия и НАТО.
„Това създава предпоставки, които могат да им позволят да формират плацдарм. Ние, разбира се, няма да гледаме на това през пръсти, а ще предприемем ответни мерки“, заяви Шаманов.
Той потвърди, че сред тези мерки може да е разполагането на допълнителни войскови части в западно направление.
„Не само части и подразделения, а и средства за поразяване – например увеличаване на комплексите „Искандер“, включително в Калининград“. отбеляза той.
„Ставащото се извършва без наше съгласие, което е категорично забранено от международните договорености“, заяви шефът на руската парламентарна комисия за отбрана.
Говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков беше още по-категоричен, като обясни: „на фона на „истерията“ в натовските държави заради руско-беларуските маневри „Запад-2017“ в Полша „тихомълком“ е пристигнала Втора танкова бригада на САЩ и се е разгърнала със своята бронирана техника“. При това, по думите на генерала, в Полша и балтийските страни е останала бойната техника на изтеглилата се Трета танкова бригада на САЩ.
„По този начин въпреки всички изявления на НАТО и САЩ за незначителността на съсредоточаваните към руските граници войски, де факто сега е разгърната вече не бригада, а механизирана дивизия на САЩ, към която за два часа може да бъде прехвърлен личен състав от най-близката американска база в Европа (Рамщайн, ФРГ)“, каза руският генерал.
Според него Пентагонът е извършил тази операция под мошенически разиграната раздухвана истерия за някаква „руска заплаха“. 'Така че кой се готви за агресия?“, попита реторично Конашенков.
Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви междувременно, че знаковият договор за контрол върху въоръженията, помогнал за спиране на Студената война, е в опасност и призова за среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, за да бъде спасено споразумението.
В статия във в. „Росийская газета“ Горбачов казва, че договорът е в опасност и Тръмп и Путин трябва да се срещнат, за да обсъдят проблемите на ядреното разоръжаване и стратегическата стабилност.
Според Горбачов договорът „се оказва най-уязвимата брънка в системата за ограничаване и намаляване на оръжията за масово унищожение“.
„Ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне, а именно до това може да доведе разпадането на договора за ядрените сили със среден обсег, последиците ще бъдат катастрофални“, заяви той.
Обръщайки се към Тръмп и Путин, Горбачов каза, че иска да види „пълноценна“ среща на върха между САЩ и Русия като тази, в която е участвал той в края на Студената война.
„Никак не е нормално президентите на ядрените сили да се срещат някъде „в кулоарите“ (на някое събитие) и да са се срещали само веднъж“, заяви Горбачов, имайки предвид срещата между Тръмп и Путин на форума на Г-20 в Германия през юли.

Източник: mediapool.com

Най-ново

Виж още

Избрани