Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция преговаря за руската противоракетна система С-500

[post-views]
Ердоган и Путин се срещнаха в Истанбул – обсъдиха ескалацията на напрежението в Близкия Изток

putin erdoganТурция няма проблем с плановете си да закупи руската противоракетната отбранителна система С-400 и дори е провела разговори за новото поколение С-500. Това е казал турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от вестник Haberturk.
Коментарът му идва по повод думи на неговия външен министър Мевлут Чавушоглу, който заяви в понеделник, че Турция, която е член на НАТО, може да потърси сделка с друга държава, ако Русия не е съгласна да произвежда съвместно отбранителния щит.
Говорейки пред репортери в самолета на връщане от балканското си посещение, Ердоган е заявил, че няма да има съвместно производство на първия етап от покупките на С-400, но на втория етап „Бог желае да предприемем съвместни производствени стъпки“, пише Haberturk. „В разговорите ни с Путин не сме имали намерение да спираме със С-400. Имахме разговори и за С-500 „, е добавил той.
Решението на Анкара да купи С-400 се смята от някои Западни държави като сблъсък с интересите на НАТО, пише Reuters. Причината е, че руските оръжия не могат да бъдат интегрирани в отбранителната система на военния алианс, а за много европейски държави Русия е посочена като заплаха заради действията ѝ в Украйна и Сирия.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче заяви тази седмица, че Турция не се опитва да се противопостави на американския съюз, като закупи системата, и е в преговори с Франция и Италия за закупуване на подобни оръжия.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани