Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десен завой парламентарните избори в Австрия – Виена с най-младия канцлер в света

[post-views]

sebastian-kurtsАвстрийска народна партия спечели парламентарните избори в страната. Според предварителни резултати лидерът на консерваторите 31-годишният Себастиян Курц е на път да стане най-младият правителствен лидер в света, но за това ще трябва да влезе най-вероятно в коалиция с крайно дясната Партия на свободата.
Според предварителни резултати Народната партия печели 31.6 на сто от гласове, което със седем процента повече от изборите през 2013 г. Независимо от това лидерът на консерваторите Себастиан Курц, който беше външен министър в предишното управление, не успя да събере необходимите гласове, за да управлява самостоятелно. Основният въпрос е с кого ще се коалира.
С много малка разлика второто и третото място се поделят между анти-ислямската и анти-европейската Партия на свободата и Социалдемократическата партия на настоящия канцлер Кристиан  Керн. Първите печелят 27,4, а вторите 26,7 на сто от гласовете.
След победата бъдещият канцлер на Австрия Себастиан Курц не отхвърли варианта да влезе в преговори за коалиция с крайно-десните, но постави като условие това, те да одобрят неговата политика. Курц посочи, че основната му задача е да обедини страната, за да може да я промени към по-добро.
Основните обещания както на Народната партия, така  и на крайната десница по време на предизборната кампания в Австрия, бяха ограничаването на мигрантския поток в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани