Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания поднови ултиматума си – съдбата на Каталуния се решава до дни

[post-views]
В Мадрид започва „делото на всички дела“: На подсъдимата скамейка са бившите каталунски лидери

kataluniaИспанското правителство ще поеме контрола над Каталуния, ако местната власт не отмени декларацията за независимост до четвъртък, заявиха представители на властта. След неясния отговор на каталунския президент Карлес Пучдемон, Мадрид поднови ултиматума си и призова местния лидер да се възползва от втория даден му срок, за да изясни спорния казус, като в противен случай ще бъдат предприети най-строгите конституционни мерки.
Въпреки че спази поставения му срок президентът на Каталуния – Карлес Пучдемон, не даде еднозначен отговор обявена ли е независимостта на автономната област или не. В писмото си до централната власт Пучдемон отправи искане за прекратяване на насилието срещу народа му и призова за започване на преговори във възможно най-кратки срокове.
Мадрид от своя страна предвижда да вземе извънредни мерки и дори да установи контрол над местната полиция и финансите на автономната област. Вицепрезидентът Сорая Саенс де Сантамария заяви, че поради че липсата на категоричен отговор, влиза в сила вторият ултиматум и до 10 ч. сутринта в четвъртък каталунските власти да отменят декларацията.

Сорая Саенс де Сантамария – вицепремиер на Испания:

„Пучдемон има възможността да каже, че няма какво да отменя, ако потвърди, че изобщо не е обявявана независимост. Мисля, че не е трудно да каже просто да или не.“

Сантамария обвини каталунския лидер в умишлено поддържане на объркването и подчерта, че никой не му е отказвал диалог, но е важно той да се проведе в рамките на закона. По повод възможността за активиране на т.нар. „ядрена клауза“, тя отказа да прогнозира кога ще се случи това.

Саенс де Сантамария:

„Искам да припомня нещо на господин Пучдемон. Член 155 от Конституцията не предвижда отнемане на самоуправлението, както твърдите Вие, а цели упражняването на автономията да се върне в законовите рамки.“

В писмо премиерът Мариано Рахой предупреди Пучдемон, че именно той ще бъде единственият виновник, ако се стигне до прилагането на чл.155 и го призова чрез категорична позиция да отвори нова страница в отношенията между Мадрид и Барселона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани