Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова война в Ирак? Багдад изпрати армия срещу Кюрдите в провинция Киркук

[post-views]

shiitski_milicii_irakЗапочна военната офанзива на Иракската армия срещу кюрдите  пешмерги за контрола на богатата на петрол провинция Киркук. Военните действия са твърдият отговор на Багдад на референдума за независимост, проведен от кюрдската регионална власт в края на миналия месец. САЩ осъдиха насилието и призоваха страните към  диалог.
В Ирак избухна поредната война. Тока коментират световните медии започналата операция на иракската армия срещу кюрдските бойци пешмерга в провинция Киркук.
Часове след началото на военните действия държавната телевизия на Ирак съобщи, че правителствените сили са установили контрол над военната база К1, няколко газови и петролни полета, както и върху местните офиси на държаната петролна компания.
Иракското командване съобщава, че кюрдските сили за изтеглили без бой, независимо от съобщенията за сблъсъци южно от град Киркук, столица на богата на природни ресурси провинция.
Малко преди началото на операцията иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че е наредил на военните да наложат сигурността в сътрудничество с местното население и пешмергите.
Междувременно регионалното правителство на Кюрдистан съобщи, че бойците му са отблъснали две правителствени атаки край град Киркук.
Освен Ирак, Иран и Турция също обявиха кюрдския референдум за независимост за незаконен, и предупредиха, че допитването ще има тежки последици.
На фона на започналата операция САЩ, които активно подкрепят и финансират кюрдите в Киркук , както и иракското правителство в борбата им срещу ИДИЛ, заявиха, че вече работят за деескалацията на напрежението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани