Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учен от БАН с водеща роля за българите в Албания

[post-views]
Учен от БАН с водеща роля за българите в Албания

ban_sgrada-750x500.croppedАлбания призна българското национално малцинство в Закона за зашита на националните малцинства, за което принос имат не само политиците, но и учени изследователи от БАН. Това се посочва в позиция на академията дни след като този пробив за страната ни стана факт.
Цяло десетилетие (2007-2017 г.) посвещава на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН, се посочва още в съобщение, изпратено до медиите. „Резултат от осъществените от нея експедиции са стотици страници интервюта, десетки часове аудио- и видеозаписи на всекидневието и празниците на тези хора, и най-вече публикуваните три части от поредицата ''Българите от Голо Бърдо, Албания' (2009,2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания.
Цялото това събрано знание не само остава за поколенията, но и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания – акт, който трябваше да се случи много отдавна“, става ясно от позицията на БАН.

Източник: в. Труд

Най-ново

Единична публикация

Избрани