Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Владимир Зарев на 70

[post-views]
Владимир Зарев на 70

22_зарев70-годишнината на Владимир  Зарев се превърна в рядък културен феномен – над 300 човека се събраха в Софийска градска галерия, за да изразят почитта си  към творческата личност на писателя. За водещата му роля говори Стойо Вартоломеев, управител на ИК „Хермес“. „Толкова почитатели и усмивки в тази зала скоро не е имало. Мисията на българските издатели е не само да продават книги на български писатели, а и да се борят те да бъдат оценени в обществото, да се четат техните книги. Писателят ни има нужда от обществено признание. Според неговия издател Владимир Зарев е автор от европейски ранг. Най-превежданият – но не с грантаджийски схеми, а от авторитетни издателства  на чист пазарен принцип. Това е българският Балзак (по думите на Мартин Ебел от „Берлинер Цайтунг“). Издателят назова своя избор, автори на европейско равнище: Милен Русков, Емил Андреев, Недялко Славов, Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Деян Енев. Но начело на тази кохорта според него стои Владимир Зарев.
Творчеството на юбиляра представи проф. Михаил Неделчев. „Няма друг съвременен белетрист, който така пълноценно е пренесъл  своето дотогавашно творчество през големия исторически  акт на 1989 г. Това са епически произведения с цялостно и многопосочно обхващане на действителността, осъществено чрез романова трилогия. Монументалната трилогия „Битието” (1978), „Изходът” (1983)  и „Законът” (2012) в нашата литература има аналог само в тетралогията на Димитър Талев.”
Епическият „опус магнум” на  Зарев повествува чрез историята на фамилията Вълчеви как мъчително  и сладостно се трупа капитал. Тя обхваща гражданската война – червения и белия терор от 1923 и 1925 г., разказва как живеят в динамика център и провинция, как се търсят нови социални хармонии, но и как се изострят социалните противоречия. Също – и за идеологическите манипулации, доносничеството и произвеждането на врагове след 1944 г. Звучи познато, но в трилогията то е предадено пластично, в семейния разказ са сплетени лични, семейни и групови истории. 
Беше представена книгата на проф. Николай Димитров „Владимир Зарев. Литературна анкета“ (ИК „Хермес”), плод на дългогодишни наблюдения и разговори с писателя. Тя очертава творческия му профил и житейската му съдба. Откъси от нея прочете актьорът Ириней Константинов.
Според словото на Ирина Гъркова, съветник по духовност и култура на президента и от негово име тя връчи  почетния знак на президента „за изключителни заслуги към развитието на духовността и за принос към българската култура”. Пожела от името на Румен Радев писателят  да дава нови основания за оптимизма ни „със смисъла и силата на словото и просветения ум”. От името на столичния кмет Йорданка Фандъкова шефката на дирекция „Култура” Биляна Генова поднесе пожелания за творческо дълголетие. Последваха поздравления от министъра на културата Боил Банов, от СБП и др. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани