Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата в Иракски Кюрдистан – САЩ призоваха за спокойствие

[post-views]
Ирак обяви края на „измисленият“от ИДИЛ Халифат

Iraqi-Army

Кюрдската криза в Ирак се задълбочава. В опит да намалят напрежението САЩ призоваха иракското правителство и кюрдите към спокойствие и да избягват въоръжените сблъсъци. Апелът на Вашингтон дойде малко, след като иракските правителствени сили превзеха ключови обекти от кюрдите и влязоха град Киркук.
Започналата през уикенда военната операция на иракската армия има за цел да върне всички територии, върху които кюрдите установиха контрол, след като изтласкаха джихадисткото движение ИДИЛ от тях.
Военните действия са твърдия отговор на Багдад, след като регионалното правителство в Иракски Кюрдистан проведе референдум за независимост в края на миналият месец.
Независимо, че град Киркук не е в Иракски Кюрдистан,  кюрдското население в него получи право да участват в допитването и над 90“% от се обяви за отделянето от Ирак.
Правителството в Багдад обяви вота за незаконен. Премиерът Хайдер Ал Абади първоначално заяви, че не иска да се стига да въоръжена конфронтация с кюрдските власти и предложи създаването на съвместна държавна администрация.
Ситуацията се промени, след като през уикенда иракското правителство обвини кюрдските власти, че са разположили чуждестранни наемници, включително и бойци от терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдските власти отхвърлиха обвиненията.
Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията не подкрепя нито една от страните, допълни, че Вашингтон не одобрява ситуацияте и отново призова за диалог.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани